Kείμενα 98FM

Κειμενο περί της καταστολής των αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων

Κειμενο περί της καταστολής των αυτοοργανωμένων ραδιοφώνων

ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…

Για την επικράτηση της εξουσίας κάθε καθεστώτος είναι απαραίτητη η επικράτησή του στον λεγόμενο ιδεολογικό πόλεμο που εξελίσσεται τόσο στο επίπεδο της παραγωγής-δημιουργίας ιδεών, όσο και της διάδοσής τους. Για αυτό, έχει μεγάλη σημασία να ελεγχθούν τόσο οι τόποι της δημιουργίας και διαμόρφωσης ιδεών (π.χ. σχολεία, παν/μια) όσο και τα μέσα που θα τις διαδόσουν (π.χ. ΜΜΕ, δίκτυα). Τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την κρίση εντείνεται ο κοινωνικός πόλεμος υποβαθμίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των πολλών. Ενας πόλεμος που αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται από την επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, η οποία όμως βρίσκει μεγάλες αντιστάσεις.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και μια σειρά «θεσμικών», κατασταλτικών, επεμβάσεων σε εγχειρήματα αντιπληροφόρησης και ανατρεπτικού λόγου που στεγάζονται σε Πανεπιστήμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δύο αυτοοργανωμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε Μυτιλήνη (105fm) και Θεσσαλονίκη (1431am) δέχτηκαν την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών. Και στις δύο περιπτώσεις, ακολουθήθηκε το ίδιο σενάριο: «γνωμοδότηση» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τακτική Πόντιου Πιλάτου από τις διοικητικές αρχές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπου στεγάζονται τα εγχειρήματα, και τέλος επέμβαση με κατάσχεση του μηχανολογικού εξοπλισμού και σφράγισμα του χώρου λειτουργίας των μηχανημάτων.

Η επιλογή αυτής της τακτικής δεν είναι τυχαία: το κράτος, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο της συνταγματικά κατοχυρωμένης «ελεύθερης διακίνησης ιδεών» (Σ. 16 παρ. 1), επιλέγει έναν τεχνοκρατικό ελιγμό-πρόφαση μέσω της γνωμοδότησης της ΕΕΤΤ. Το θεσμικό αυτό όργανο παίζει καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο και τη ρύθμιση των ραδιοτηλεοπτικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών, εξασφαλίζοντας στην ουσία το μονοπώλιο λόγου-προπαγάνδας στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση αυτής της «επικοινωνιακής τάξης», της οποίας τα τραγικά αποτελέσματα βιώνουμε καθημερινά, αντιμετωπίζεται με καταστολή. Είναι τέτοια δε η σημασία που αποδίδεται σε αυτή τη λειτουργία, ώστε οι κρατούντες δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν τα πιο σαθρά επιχειρήματα προκειμένου να δικαιολογήσουν τη δράση τους (βλ. περίπτωση 105fm, όπου θεωρήθηκε ότι ο σταθμός παρεμποδίζει τις αεροπορικές επικοινωνίες!). Το καθεστώς θέλει να επικρατήσει με κάθε μέσο στη μάχη ιδεών και λόγου, προκειμένου να κερδίσει τον πόλεμο που έχει κηρύξει, επιδιώκοντας τη φίμωση των αντιπάλων του.

Πρόκειται για μια μάχη σκληρή στην οποία μετέχουν όλα τα ανταγωνιζόμενα κομμάτια. Παρά όμως την πίεση και τις απειλές του καθεστώτος οι αντιστάσεις συνεχίζονται. Ήδη η προσπάθεια επιβολής ενός αυταρχικού και «εργοταξιακού» τύπου σχολείου συναντά τις αντιδράσεις των μαθητών που απαντούν με καταλήψεις και διαδηλώσεις, και οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις «παιδαγωγικές» μεθόδους εισαγγελέων και διμοιριών ματ. Στα πανεπιστήμια, μετά την εκλογή των νέων πρυτάνεων, έγινε ορατή η στόχευση για αναδιάρθρωση με στόχο τον έλεγχο της γνώσης, τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτήν, τηνεμπορευματοποίησήτης και τονπεριορισμό της ελευθερίας έκφρασης και ιδεών. Στις στοχεύσεις αυτές τοποθετούνται όλα τα νέα μέτρα: εντατικοποίηση των λειτουργιών (περιορισμός χρόνου σπουδών, στιγματισμός φοιτητών ως «αιώνιων»), κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιο χώρο, επιβολή σεκιούριτι, κατάργηση των συνελεύσεων, ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων, υποχρηματοδότηση, απόλυση διοικητικών υπαλλήλων, καθορισμός του διδακτικού και ερευνητικού περιεχομένου από την αγορά κ.ά. Κάθε αντίσταση εκ μέρους των φοιτητών και των εργαζόμενων αντιμετωπίζεται με συκοφαντία και ωμή καταστολή, που προσομοιάζουν σε δικτατορικά καθεστώτα. Είναι η λεγόμενη επιβολή της νομιμότητας, που σημαίνει την υποταγή μέσω του φόβου και της βίας στους νόμους των κυρίαρχων, νόμοι που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Τα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα ως προπύργια ελευθερίας και αντίστασης, επιλέγοντας να αναδείξουν τον αγώνα των εργαζόμενων, των φοιτητών, των μαθητών, των πολιτικών κρατουμένων, των μεταναστών, των ανέργων, των απόκληρων της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Να κάνουν γνωστές τις δράσεις, τις προτάσεις και τα εγχειρήματα των αγωνιζόμενων, να αντικρούσουν την κυρίαρχη προπαγάνδα. Αντίπαλός τους δεν είναι μόνο οι δυσκολίες που απορρέουν από την ίδια τη λειτουργία τους, αλλά και η καταστολή του καθεστώτος.

Εμείς ως Ραδιοζώνες Ανατρεπτικής Έκφρασης – 98fm έχουμε ήδη ορίσει τη λειτουργία μας ως οργανικό κομμάτι του κόσμου της αντίστασης, τασσόμενοι ως μέσο απέναντι στην κυρίαρχη «πληροφόρηση». Κατά συνέπεια, η επίθεση που δέχονται τα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης και δη τα αυτοοργανωμένα ραδιόφωνα είναι παράλληλα επίθεση εναντίον μας. Και όπως συνέβη επανειλημμένα στο παρελθόν, η όποια καταστολή των εγχειρημάτων αυτών θα συνεχίσει να πέφτει στο κενό.

   ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΦΙΜΩΣΗΣ

ΤΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΝΩΝ ΜΑΣ

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ 1431am, ΣΤΟΝ 105fm,

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΈΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΡΑΔΙΟΖΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ – 98fm (93,8 στα fm, www.radio98fm.org)

98FM

November 25th, 2014

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *